Er det fair at arbejde sort? Det var et af de spørgsmål, der lå i luften, da TBWA\Copenhagen, SKAT og Skatteministeriet gennemførte en holdningsbearbejdende kampagne mod sort arbejde. Den primære målgruppe var unge på 15 – 25 år.
Målet var at få målgruppen til at tage stilling til sort arbejde og at skabe debat omkring emnet. Ikke at spille løftet pegefinger, men – indrømmet – nok gerne at få pegefingre rettet mod dem, der ikke bidrager 100 % til samfundet.
Udgangspunktet for kampagnen var, om det er fair, at dem, der arbejder sort, har adgang til offentlige tilbud på lige fod med alle andre.
Emnet sort arbejde bliver sat i perspektiv, og det bliver samtidig vedkommende og relevant for befolkningen. I kampagnens oplysende del kommunikerede vi også ulemperne ved sort arbejde specielt henvendt til denunge del af målgruppen. Manglende arbejdsskadeforsikring, feriepenge, sygedagpenge … Kort sagt: Manglende rettigheder.
Kampagnen løb over 5 uger og bestod af en række forskellige medietiltag.
Fase 1: Guerillamarkedsføring for at sætte debatten i gang
Fase 2: Events på Statens Museum for Kunst og på Hovedbiblioteket i København
Fase 3: landsdækkende kampagne – tv, outdoor og alternative media
Fase 4: Plantet Mads & Monopolet indslag og redaktionelt samarbejde med The Voice TV.
Senere sørgede Mads & Monopolet, Ekstra Bladet og TV3 selv en “fase 5” med spin off.
Kampagnen blev støttet af ”Den Sorte Boks” – materialer til undervisning med information, film, rollespil m.m. til 9. og 10. klasser samt gymnasier, handelsskoler og HTX.
Første fase var guerilla-markedsføring. En lille “hjemmelavet” seddel med tilbud om sort arbejde blev sat op på gymnasier, handelsskoler, DTU m.fl. over hele landet og i supermarkeder i København, Odense og Århus.
Målet med det ‘falske’ jobopslag var at få skabt medieomtale af problematikken omkring sort arbejde, så det var i befolkningens bevidsthed, når mere traditionelle dele af kampagnen løb af stablen. Det lykkedes. 3.740 ringede op. Og medierne tog emnet op.
Den fiktive Peter K. fra lige så fiktive Black & Co tager telefonen. ”Black & Co. Det er Peter … Nå, du har set vores jobtilbud? God hyre, ik? 150 i timen sort, men det fortæller vi ikke til nogen, vel?”
Mens Peter K. fortæller, at der selvfølgelig hverken er overarbejdsbetaling, arbejdsskadeforsikring osv., når man arbejder sort, bliver han afbrudt af et kontrolbesøg fra SKAT, der overtager røret:
“Du ku’ da ikke finde på at arbejde sort, vel?” Samtalen slutter med: “Nu glemmer vi den her samtale, ikke? Vær glad for, at der ikke er vis nummer på!”
Langt de fleste hørte hele telefonsvarerens ca. 40 sekunder igennem og fik dermed alle budskaber med.
Efter 4 dage slap nyheden ud til medierne, og den lille seddel gav omfattende omtale i aviser og
på landsdækkende tv og radio.
Den første guerilla aktivitet blev synkroniseret med en pressemeddelelse om en ny analyse fra Skatteministeriet, der viste faldende accept af sort arbejde – især hos de unge.
Næste fase var tv (lånt fra svensk SKAT) og en guerilla fase med adgang forbudt for alle, der arbejder sort. Skilte blev sat op på Statens Museum for kunst og på Hovedbiblioteket i København.
Igen var et af de primære mål at skabe PR. Det lykkedes. Kun 10 minutter efter, at vi havde kontaktet Politiken, blev kontorchef Hans From, Skatteministeriet, interviewet – og kun en halv time senere lå historien på nettet.
Det store startskud til fase 3 stod i Metroen, hvor temaet tog ejerskab på hele Metrostationen med et kæmpebanner ved nedgangen: Adgang forbudt for alle, der arbejder sort. Budskabet blev også dramatiseret på dørene, der lukker af ind til selve toget: ”Tænk, hvis nogle steder var lukket land for dem, der arbejder sort” stod der med Skat som afsender.
Endnu en gang lykkedes det at få danskerne til at stoppe op, diskutere, tage stilling – og smile. Det var dog ikke slut her.
I den sidste del af fase 3 blev kampagnens tema bragt helt ind i den redaktionelle flade i et spændende samarbejde med Voice TV. Og helt ind i øregangene på P3’s lyttere med et plantet dilemma i Mads & Monopolet. En håndværker følte sig presset til sort arbejde af sin familie …
En måned efter vendte Mads & Monopolet tilbage for at høre, om deres råd havde været nyttige. Vi forfattede et svar – og fik eksponering igen.
The Voice TV optog blandt andet et rollespil i en skoleklasse med interviews af deltagerne. Igen var det lykkedes at springe alle forhindringerne over og lande lige i synet på målgruppen.
Ekstra Bladet og TV3 lavede i forlængelse af vores ‘falske’ jobannonce et falsk rengøringsfirma til deres program ‘Velkommen på forsiden’. Her afslørede de med skjult kamera forskellige embedsmænd i at hyre sort rengøringshjælp.
Det gav anledning til en masse debat om sort arbejde, og det var hovedtema i 21Søndag på DR1 inkl. et længere interview med Skatteminister Kristian Jensen blev vist.
24/09/2020