At skrive for bilmærker er lige dele store drømme og små detaljer. Du skriver til følelser og fornuft, og du skal både forstå og formidle alt fra prestige og køreglæde til garantiordninger og reservedele. I medier, der spænder fra reklamefilm til butiksskilte. Samspillet mellem importør, forhandlere og kunder er nøglen til at lykkes.
Jeg har været så heldig at skrive for Alfa Romeo, Opel, Nissan og Volvo Lastbiler. (Annoncerne er fotos af gamle avisudklip)
Bare at sige Alfa Romeo får det til at snurre lidt i kroppen. Vi er sammen med en legende her. Og kommunikationen kunne derfor tillade sig lidt mere end andre bilmærker. Jeg var med til introduktionen af Alfa 156 i Lissabon. Synet af de måske 50 biler, der stod skulder ved skulder nede ved vandet i den nyudviklede perlemor-lak var vildt. At komme ud og møde forhandlere og sælgere gav samtidig en utrolig indsigt i, hvilke materialer vi burde levere.
Opel var en dejlig kunde gennem tre år. Så skiftede jeg til Alfa Romeo og et nyt reklamebureau. Dengang var al markedsføring udviklet lokalt. Annoncer, radiospots, forhandlermaterialer m.m. kom ud i en lind strøm.
Introduktionen af den nye Vectra åbnede samtidig for en klassisk diskussion.
Kan man skrive lange tekster? Ja, hvis du har det interessante indhold og føling med målgruppens interesser. Det lange budskab blev senere delt op i mindre budskaber, som da vi efterlyste en tabt ventilstøvhætteaftager. Humor er en god ting. Og den kommer automatisk, når man kender sin kunde godt. Blandt andet takket være teambuilding med forhandlerne i Portugal. Man kan noget, når man har sprunget ud fra en 12 m høj pæl sammen.
Klik og hør radiospot:
Ingen billeder i mindekassen. Kun for det indre øje. F.eks. af den gang, hvor jeg kørte gennem de svenske skove i en N-vogn med 37 tons grus på ryggen. Og af turen med 67 lastvognssælgere fra Volvo til Gent i Belgien. Hvad gør man ikke for at blive lidt klogere som tekstforfatter? Nissan var primært versioneringer til dansk.
24/09/2020